П’яте засідання Наглядової ради

25 вересня 2018 року відбулося п’яте засідання Наглядової ради проекту ЄС “Association4U” (“Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄСЄ). Захід був присвячений обговоренню результатів імплементації проекту та планам на майбутнє та зібрав представників бенефіціарів проекту, Представництва ЄС в Україні та виконавчого Консорціуму GFA Consulting Group разом з ключовими та короткостроковими експертами, а також – з представниками рушійної сили проекту - його Fellows.

Звертаючись до поважної аудиторії, Генеральний Директор Офісу з питань координації європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина відзначила: “Ми вдячні проекту за методологічну та технічну допомогу в межах реалізації цієї ініціативи разом з Представництвом ЄС в Україні на Європейською Комісією в Брюсселі. Тільки за цей рік нам вдалося перекласти близько 10 тисяч сторінок EU acquis завдяки проекту! Ми також вдячні ключовим та короткостроковим експертам, які працювали з урядовими інституціями та Урядовим офісом з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та надавали підтримку й координували просування певних процесів у відповідних сферах.”

Водночас, Керівник прес-служби Офісу віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Олена Конопля зазначила, що спільна команда більше ніж просто звичайна прес-служба завдяки проекту Association4U та його Fellows, тому й результати приємно вражають (веб-сайт, інформаційні кампанії, комунікаційні продукти, громадські заходи).

Керівник проекту Д-р Янош Законі підкреслив, що проект створює ресурсні можливості для державної служби та спрямований змінити свідомість та допомогти нашим партнерам для виконання їх зобов’язень.

Керівник першого відділу програм допомоги "Належне управління та демократизація" в Представництві ЄС в Україні Мартін Клауке вказав на те, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом – нелегкий процес інтегрування країни до європейської спільноти, а комунікація ціни реформ та їх переваг дає українцям краще розуміння реформ, пов’язаних з Угодою.

Далі ключові експерти представили основні результати роботи за компонентами за останні шість місяців.

Ключовий експерт з питань правового наближення та перекладів Цезар Герма: “Переклад права ЄС на українську мову, редагування та прийняття законів – це те, що насправді змінює країну, створюючи комунікаційні можливості для наших колеги. Більш того, вважаю безцінним вклад у роботу проекту його секторальних fellows. Разом з колегами ми розробили правила правового наближення, які можуть бути корисними для інших міністерств. Ми завершили розробку підручника з правового наближення та покрокового посібника з перекладу юридичних документів на українську мову, беручи за основу найкращий досвід країн Центральної Європи та Балкан”.

Ключовий експерт з розвитку людських ресурсів та очільник Програми залучення фахівців до впровадження урядовими інституціями Угоди про асоціацію (Fellowship Programme) Марк ван ден Муйзенберг підкреслив, що “По суті наш компонент є двигуном проекту, оскільки ми рекрутуємо та навчаємо fellows, тож тим самим даємо ресурси іншим компонентам, які в свою чергу мають змогу виконувати завдання як у сфері комунікацій, формування політик, так і правового наближення та перекладів. Проект з його fellows насправді є інноваційним, унікальним та допомагає підготувати кадровий резерв для  державної служби”.

Пізніше, під час презентації результатів роботи свого компоненту, Керівник проекту Д-р Янош Законі додав: “Головна ціль нашого компоненту покращити аналітичні навички та компетенції в формуванні політик. І нам насправді вдалося покращити інституційну координацію щодо впровадження Угоди про асоціацію. Ми розробили 8 навчальних посібників, 21 аналітичні дослідження, а також матеріали для бізнес консультацій, які за бажання можна завантажити у відкритому доступі онлайн”.

Ключовий експерт з питань комунікацій з громадськістю Людмила Косар звернула увагу учасників засідання на роль комунікації в формуванні свідомої більшості для підтримки європейської інтеграції. Найбільші досягнення компоненту: створення Євроінтеграційного порталу, розробка інформаційних вікон, ключових повідомлень щодо співробітництва України та ЄС для 10 міністерств, національні та профільні комунікаційні кампанії, низка комунікаційних продуктів та “Комунікаційний інструментарій для держслужбовців”. Все це створює основу для подальшого розвитку та примноження державними інституціями.

Секторальний менеджер в Представництві ЄС в Україні Добромір Хрістов підсумував: “Маю сказати, що сьогодні я насправді вражений результатами цього проекту, і я щасливий від того, що є його  частиною. Вражає те, що багато завдань, які від початку мали недостатньо шансів для реалізації, на сьогодні насправді реалізовано. Я впевнений, що наступні шість місяців будуть ще більш успішними та сподіваюсь, що через півроку на засідання наступної наглядової ради, результати проекту будуть ще більш вражаючими”.