Допомога у підготовці конференції та звіту про виконання Угоди про асоціацію за 2018 рік

18 лютого 2019 року в Києві відбулася конференція-презентація результатів виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за 2018 рік. Конференція організована Офісом віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції за підтримки проекту ЄС Association4U. На конференції  представлено звіт щодо результатів виконання завдань, передбачених Угодою про асоціацію. Звіт має на меті інформування громадян, представників неурядових організацій, а також міжнародної спільноти  стосовно прогресу, який зробила Україна за звітний рік в реалізації цілей політичної та економічної інтеграції з ЄС.

Серед ключових спікерів - віце-прем’єрка Іванна Климпуш-Цинцадзе, генеральний директор Урядового офісу Ольга Стефанішина, Голова Представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі, представники законодавчої та виконавчої влади, поряд з керівниками та експертами партнерських міжнародних проектів та дослідницьких інститутів.

Головна промова прозвучала від віце-прем’єрки Іванни Климпуш-Цинцадзе, яка зазначила: "У порівнянні з 2017 роком, прогрес виконання запланованих завдань у 2018 році зріс на 11% і склав 52%. Поступово виконуються завдання Угоди, які були не виконані в попередні роки".

Під час свого виступу, генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зауважила, що найбільшого прогресу Україна досягла в таких сферах як підприємництво, сільське господарство, зменшення технічних бар’єрів у торгівлі, соціальна політика, трудові відносини, фінансовий сектор та енергетика. Зокрема, протягом минулого року Україні вдалося довиконати 10% зобов’язань, передбачених  Угодою на 2017 рік.

Свідченням посиленої інституційної спроможності стало ухвалення парламентом 11 євроінтеграційних законів та 10 законопроектів, що пройшли перше читання. Загалом, Дорожня карта законодавчого забезпечення складається з 56 євроінтеграційних законів, розгляд яких лишається на порядку денному.

За результатами звіту, Україна розробила та затвердила новий технічний регламент, норми стандартизації та метрології, необхідні для підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів для пріоритетних секторів промислової продукції (Угода АСАА). Найуспішнішою сферою в рамках УА  є поглиблена зона вільної торгівлі. Відтак, обсяг зовнішньої торгівлі України з країнами ЄС за останній рік тільки збільшився та складає 42% від усього експорту.

Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина додала, що «Прогрес України дозволив почати реальну секторальну інтеграцію, що закріплена рішенням Саміту Україна-ЄС та Ради Асоціації. Європейська інтеграція відтепер для України не просто спільна позиція та політичний курс, закріплений в Конституції. Європейська інтеграція – це шанс, який не можна змарнувати».

Технічне забезпечення підготовки звіту та конференції – проект ЄС Association4U.

Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за 2018 завантажуйте за лінком: http://bit.ly/2V7ghEp

Головні заяви спікерів можна знайти на Твітері: https://twitter.com/Association4U

Відеотрансляцію конференції можна переглянути: http://bit.ly/2GzfRDy